Excite

Zwitsers bedrijf onthult zelfrijdende Budii

  • © Getty Images
Het Zwitserse bedrijf Rinspeed heeft haar nieuwste auto gepresenteerd: de Rinspeed Budii. Deze auto kan helemaal zelfstandig rijden, maar hij kan ook bestuurd worden. Het gaat om een elektrische wagen, die dus ook nog eens zuinig rijdt en goed is voor het milieu. In december werden door topman Frank M. Rinderknecht al wat details bekend gemaakt over de Budii, maar de presentatie heeft nog verschillende nieuwe dingen aan het licht gebracht.

Het meest opvallende aspect van de auto is de robotarm. Daar is het stuurwiel aan bevestigd, waardoor de chauffeur de auto vanuit beide voorstoelen kan besturen. Het maakt dus niet uit of deze aan de linker- of aan de rechterkant zit. De auto kan daarnaast dus ook helemaal zelfstandig rijden. Als daarvoor gekozen wordt, wordt het stuurwiel in het midden van het dashboard, achter het touchscreen geplaatst.

De nieuwe Budii is natuurlijk ook voorzien van de nodige gadgets. Zo heeft de wagen zogenaamde 'suicide doors', deuren die als het ware opengeslagen kunnen worden. Deze deuren al jaren niet meer in auto's geplaatst, omdat ze gevaarlijk zouden zijn. Tegenwoordig ligt dat echter weer iets anders. Ook is de nieuwe Budii voorzien van een camera op het dak, zonneschermen voor de zijruiten en handige beeldschermen in de zonnekleppen. Liefhebbers kunnen de wagen voor het eerst bekijken tijdens de salon van Genève.

De naam 'Budii' vertelt veel over de insteek waarmee de wagen is gemaakt. Volgens topman Rinderknecht is het een echte 'vriend op wielen'. Hij is geschikt voor gebruik in de stad en omliggende gebieden. De wagen zal op 5 maart voor het eerst aan het publiek getoond worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020