Excite

Zwarte doos voor auto's is positieve ontwikkeling volgens Eurlings

Het is Camiel Eurlings niet meer gegeven om zijn project van rekeningrijden en de kilometerheffing uit te voeren. Als demissionair minister van Verkeer heeft hij echter nog wel een advies voor de Tweede Kamer. Hij raadt het parlement aan na te denken over een ongevallenregistratiesysteem voor auto's. Deze zwarte doos houdt bijvoorbeeld de snelheid bij van auto's, zodat na een ongeval de schuldvraag makkelijker kan worden vastgesteld. Het is volgens Eurlings een manier om de verkeersveiligheid te vergroten.

Hoewel de kilometerheffing op de lange baan is geschoven, blijkt Eurlings dus nog meer ideeën te hebben over het inbouwen van kastjes in auto's. De zwarte doos waar Eurlings over schrijft aan de Tweede Kamer staat bekend als de Event Data Recorder (EDR). 'Hoewel het directe effect van de EDR op de verkeersveiligheid beperkt is, sta ik, vanwege het belang van betere waarheidsvinding, in beginsel positief tegenover het verplichten van een EDR', aldus de demissionair minister van Verkeer. Hij geeft echter wel aan, dat het verplichten van een dergelijk systeem in auto's niet landelijk geregeld kan worden, maar alleen via Europese wetgeving.

Aanleiding voor de brief van Eurlings is een afschuwelijk ongeluk dat vorig jaar op tweede kerstdag plaatsvond in Rotterdam. Een 25-jarige Rotterdammer reed toen met een ingebouwde EDR in zijn auto een gezin dood dat bestond uit vier leden. Omdat de Rotterdamse politie over apparatuur beschikt om de EDR uit te lezen, kon vrij snel de snelheid uitgelezen worden. Er bleek dat de 25-jarige man 147 kilometer per uur had gereden op een weg waar een maximum snelheid van 30 kilometer per uur gold. Het is echter geen wondermiddel. De EDR voorkomt geen ongelukken, maar Eurlings hoopt dat het kastje wel voor een cultuuromslag zal zorgen.

Afbeelding: Flickr, Pargon

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020