Excite

Zuinig rijden met je eigen auto

Benzine wordt steeds duurder en het klimaat heeft flink te lijden onder uitlaatgassen. Zuinig rijden wordt dus steeds belangrijker. Uiteraard hoef je niet direct een nieuwe auto aan te schaffen, maar je rijstijl aanpassen helpt al een stuk. Een aantal tips.

Allereerst een tip die ook te zien is in overheidscampagnes: Het Nieuwe Rijden. Dat betekent doorschakelen bij 3000 toeren (of 2500 in een diesel), je auto uit laten rollen in de versnelling en goed opletten dat je bandenspanning klopt.

Ook je auto afzetten scheelt al een stuk. Er doet een fabeltje de ronde dat het starten van de motor erg veel energie kost, maar dit klopt niet. Als je langer dan zes seconden stil staat, dan loont het al om de motor uit te zetten. Natuurlijk is dit niet praktisch, maar denk je langer dan een minuut stil te staan dan is het verstandig om de sleutel even om te draaien.

Ook het hebben van een goed navigatiesysteem in je auto kan op langere termijn behoorlijk wat brandstof schelen. Zo’n handig apparaatje zorgt er namelijk voor dat je minder verdwaalt en dus per saldo minder kilometers rijdt.

Er zijn ook allerlei speciale brandstoffen op de markt die claimen dat je auto er zuiniger van gaat rijden. Trap er vooral niet in! Uit tests blijkt dat het in de meeste gevallen nog geen 1% scheelt, terwijl het prijsverschil met normale benzine al snel 10% is.

Afbeelding: Flickr, gebruiker exfordy

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020