Excite

Zonne-auto Nuna6 nog efficiënter

Zuinig rijden doe je natuurlijk elektrisch. Echt zuinig wordt het als je gebruik kunt maken van zonne-energie. Dat laten de Delftse studenten zien die deel uitmaken van het Nuon Solar Team. Hun nieuwste bouwsel is zelfs nog efficiënter dan het vorige model.

De Nuna6, die de Nuna5 moet gaan vervangen, heeft maar liefst 10% minder luchtweerstand. De zonne-auto zal in oktober meedoen aan de World Solar Challenge, die dwars door Australië gereden wordt.

De studenten hebben hard gewerkt om de luchtweerstand zo laag mogelijk te houden. ‘De lucht moet zo ongestoord mogelijk over de auto kunnen stromen,’ vertelde teamleider Pier van Zonneveld aan Nu.nl. Het team claimt dat de luchtweerstand van de gehele auto zelfs lager is dan die vaneen vrachtwagenspiegel bij 100 kilometer per uur.

Exacte cijfers willen de Delftenaren om strategische redenen niet vrij geven. ‘Die informatie is veel te waardevol voor onze tegenstanders, we willen ze niet in de kaart spelen', aldus Van Zonneveld.

De Nuna6 heeft een gewicht van 145 kilo en is een 444 centimeter lang. 6 vierkante meter aan zonnepanelen zorgen voor de elektriciteit. Het Nuon Solar Team willen de wereldbeker graag weer terug naar Nederland halen. Hoewel ze deze al vier keer wonnen, moesten ze in 2009 toekijken hoe een Japans team er met de eerste prijs vandoor ging.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020