Excite

Zo rijd je zuinig in je auto

Als jij het nieuwe jaar het liefst zonder kleerscheuren én met wat extra geld in je portemonnee doorkomt, dan hebben wij wel wat tips voor je om zuinig te rijden. Dat is niet alleen beter voor je auto, maar ook voor je portemonnee. Zuinig rijden kan namelijk een behoorlijk verschil maken in de hoeveelheid brandstof die je verbruikt. Bovendien slijten bepaalde onderdelen van je auto minder hard als je zuiniger rijdt.
    © Getty Images

Laat het gas los

Natuurlijk heb je je rem niet voor niets. Maar dat wil niet zeggen dat het de enige manier is om af te remmen. Het is vaak juist beter om af te remmen door het gas op tijd los te laten. Je kunt dan eventueel ook je auto vast in de vrije versnelling zetten. Voor een automaat hoef je niets anders te doen, alleen het gas los te laten. Doe dit niet alleen tijdens het rijden, maar ook bijvoorbeeld voor een stoplicht, een rotonde of bij een afrit.
    © Getty Images

Rijd gelijkmatig

Als je auto steeds moet versnellen en afremmen, dan kost dit energie. Lees: het kost brandstof. Daarom kun je veel beter zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid rijden. Doe dit bij een zo laag mogelijk toerental, in een zo hoog mogelijke versnelling. Als je een poosje je toerenteller in de gaten houdt, dan zul je vanzelf merken hoe jouw auto het beste functioneert en wanneer je door kunt schakelen.
    © Getty Images

Schakel zo snel mogelijk door

In het verlengde van de vorige tip: schakel zo snel mogelijk door. Dit is met een automaat niet zelf te regelen, maar wel voor een auto die rijdt op gas, diesel of benzine. Door sneller door te schakelen, blijf je laag in de toeren en is je auto zuiniger. Denk er wel aan dat als je bijvoorbeeld in de tweede of een hogere versnelling weg probeert te rijden, je auto af kan slaan.
    © Getty Images

Vermijd het gebruik van energievreters

Tot slot: wees je bewust van energievreters. Dat kunnen zaken zijn als de airconditioning, maar ook iets als een dakkoffer op je auto. En heb je vaak veel spullen in de auto liggen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt? Dan kun je die er beter uit halen, want des te zwaarder je beladen bent, des te meer brandstof je verbruikt.
    © Getty Images

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021