Excite

De zin en onzin van winterbanden

Wat is een winterband?

Autobanden zijn van rubber gemaakt. Wanneer het kouder wordt, wordt rubber harder en daardoor hebben zomerbanden in de wintermaanden minder grip. Door een andere rubbersamenstelling hebben winterbanden wel beter grip. Het profiel is anders en dieper en daardoor heb je ook op sneeuw meer grip op de weg.

Verplicht

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar in veel andere Europese landen moet je wel met winterbanden rijden, zeker in wintersportgebieden kun je een boete verwachten als je niet met winterbanden rijdt. In sommige landen zijn winterbanden niet door het hele land verplicht, alleen op bergwegen. Dat geldt ook voor sneeuwkettingen. Of je op een bepaalde weg met winterbanden en/of sneeuwkettingen moet rijden, staat met borden aangegeven.

Duitsland

De nieuwe regelgeving in Duitsland omtrent winterbanden heeft een hoop onduidelijkheid opgegeven. Wat is nu de zin en onzin over winterbanden in Duitsland? Om daar duidelijkheid in te brengen, is de regelgeving vorig jaar specifieker geformuleerd. Bij winterse omstandigheden zoals sneeuw en ijzel moet je met winterbanden rijden. Anders mag je in de winter gewoon met zomerbanden naar de Oosterburen toe.

All-season banden

Als reactie op de winter- en zomerbanden zijn er nu ook All-season of 4-seizoenen banden te koop. Ten opzichte van zomerbanden ben je met all-season banden in de winter zeker in het voordeel. Maar in wintersportgebieden zal een all-season band zeker niet volstaan. In een doorsnee Nederlandse winter zou een all-season band goed genoeg zijn.

Prijzen

De prijzen van winterbanden verschillen vaak veel. Merkbanden zijn duur, maar er zijn ook goedkopere Chinese merken. Een test van de ANWB heeft echter uitgewezen dat duurdere merkbanden vele malen beter zijn. Sommige goedkopere winterbanden geven zelfs een slechter resultaat op koude wegen dan zomerbanden. Op winterbanden moet je dus zeker niet besparen. Maar wil je niet steeds van zomer- naar winterbanden wisselen? Kies dan voor all-season banden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021