Excite

De zijspan nader verklaard

Veel motorliefhebbers vragen zich af wat het nut is van een zijspan. Niet alleen reduceert een zijspan het geluid van de motor, het extra wiel geeft ook nog eens een handicap bij het sturen in de bochten. Toch is het zijspan rijden zeer populair. Je kunt namelijk een extra passagier meenemen. En wie wil nou zijn of haar motorervaring met elkaar delen?

Nooit meer alleen op de motor met een zijspan

Een zijspan is een aan een motor gemonteerd wagentje met een wiel. De motor wordt daardoor een driewielig voertuig. Een zijspan doet in eerste instantie dienst als extra passagiersplaats, maar voor wie vaak op vakantie gaat met de motor of lange toertochten maakt, is een zijspan uitermate geschikt als bagagedrager. Een zijspan wordt niet standaard bij de aankoop van een motor geleverd. Deze moet apart worden aangeschaft. Vervolgens wordt de motor klaargemaakt voor montage en kan de zijspan geïnstalleerd worden.

Eisen aan de motor

Niet iedere motor is geschikt voor een zijspan. Voordat een zijspan kan worden gemonteerd, moet er worden gekeken naar het frame. Is de motor zwaar genoeg om het extra gewicht van de zijspan te dragen en is het frame er op gebouwd om de extra krachten te verwerken? Ook het motorvermogen is van belang. Een zijspan verminderd de maximale snelheid van een motor. Alleen motoren met een sterk vermogen zullen het tempo op peil kunnen houden.

De kunst van het zijspan rijden

Het rijden met een zijspan is niet makkelijk. Het is een vaardigheid die je echt aan moet leren. Het extra wiel voorkomt dat je omvalt, maar wanneer je je voertuig door een bocht wil sturen, zal de zijspan de neiging hebben rechtdoor te gaan. In tegenstelling tot de motor, reageert de zijspan niet op de verplaatsing van je lichaamsgewicht.

Welke merken zijspan bestaan er?

Niet alle fabrikanten produceren zijspannen bij hun bestaande motormodellen. Producenten van sportmotoren zullen niet snel een zijspan in de collectie verwerken, echter bij de producenten van klassiekere modellen is een zijspan vrij gewild. Bekende merken zoals Velorex, Steib, Hollandia en Duna produceren verschillende soorten zijspan waarbij er speciaal wordt gelet op het zitcomfort van de passagier.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020