Excite

Zeven autofabrikanten bouwen superlichte auto

Lichter is zuiniger, daarom heeft de Europese Unie een project gelanceerd waarin zeven autofabrikanten samen een zo licht mogelijke auto hebben ontworpen. Vier jaar geleden startte het project, waar Fiat, Opel, Renault, Volvo, Porsche en Daimler aan werkten. Volkswagen coördineerde het project, wat de reden was dat er gewerkt werd aan de carrosserie van een Volkswagen Golf. Het project is een succes, aangezien het resultaat een Golf is die dertig procent lichter is dan de vorige generatie vijfdeurs van de Volkswagen Golf. Het project kostte 19 miljoen euro, waarvan 10,4 is opgehoest door de EU.

Het project is gebaseerd op een simpel principe. Als het gewicht van een auto lichter wordt, is er sprake van minder CO2-uitstoot. Natuurlijk scheelt het per auto niet zoveel, maar als de miljoenen auto's die rondrijden allemaal een beetje zuiniger worden, scheelt dat enorm veel voor milieu. Er is tijdens het project vooral veel aluminium, magnesium en kunststof gebruikt om het koetswerk zo licht mogelijk te krijgen, zonder aan veiligheid in te boeten. Een andere eis was dat de prijs van een auto niet te veel opgevoerd moest worden en het voertuig uiteindelijk in massaproductie genomen kan worden.

In totaal zijn er vier prototypes gemaakt tijdens het project. Drie er van waren al in 2007 klaar, het vierde is een synthese van de drie eerder ontwikkelde auto's. Hoewel de exacte informatie over het definitieve model nog niet bekend zijn, lijken de doelstellingen te zijn gehaald. Dat betekent dus minstens 85 kg besparing ten opzichte van de originele Golf, zonder dat de kosten per kilogram boven de vijf euro komen. De technieken die zijn ontwikkelt tijdens dit project, zullen vanaf 2012 terug te vinden zijn in de diverse productieauto's van de deelnemende fabrikanten.

Afbeelding: Flickr.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019