Excite

Zes gouden regels bij aanschaf tweedehands auto

Bij het aanschaffen van een tweedehands auto zijn er een hoop valkuilen waar je in kunt stappen. Je zult niet de eerste zijn die afgezet wordt voor te veel geld met een slecht onderhouden auto. Het is daarom handig om goed voorbereid de occasion te gaan bekijken. Wij geven je alvast zes gouden regels waar je op moet letten tijdens het kopen van een tweedehands auto.

1. Zorg dat je weet wat je wilt. Zomaar op de bonnefooi naar een autoverkoper of particulier stappen, is lastig. Neem voor jezelf vooraf de tijd om te bepalen naar wat voor auto je op zoek bent. Stel voor jezelf een lijstje op met kenmerken, eigenschappen en eisen waar de auto voor jou aan moet voldoen. Dit lijstje is een handvat tijdens jouw zoektocht naar de perfecte tweedehands auto.

2. Neem een 'expert' mee. Heb je zelf niet veel verstand van auto's, neem dan een 'expert' mee. Dat kan een vriend of vriendin zijn, je vader of moeder of een oudere broer of zus. In ieder geval iemand met een verstandige kijk op auto's, die weet waar de gebreken kunnen zitten. Op die manier sta je niet alleen in je oordeel en is de kans kleiner dat je veel geld kwijt raakt aan niets. Het is tevens handig als die persoon goed is in onderhandelen, mocht je zelf niet over die kwaliteiten beschikken. Dat levert altijd euro's op!

3. Maak gebruik van de ANWB. De ANWB is nuttig. Zo kun je vragen de auto ANWB te laten keuren. Als de auto geen gebreken heeft, neem jij de kosten op je, anders zijn de kosten voor de verkoper. Bovendien kun je voor auto's die tot negen jaar oud zijn kijken op de ANWB BOVAG Koerslijst, waarmee je kunt controleren of de prijs klopt.

4. Ken de rijstijl van de vorige eigenaar. Het helpt als je weet hoe de vorige eigenaar in de auto gereden heeft. Dat is natuurlijk lastig te achterhalen, maar mocht het te doen zijn, zeker aan te bevelen. De staat van de auto is namelijk grotendeels afhankelijk van de rijstijl van de vorige eigenaar. Kun je er achter komen hoe er in jouw tweedehands auto gereden is, dan weet je al veel over de staat van de auto.

5. Ken de zwakke plekken van het model. Internet is een werelduitvinding. Voordat je naar de garage of de verkoper gaat, doe je er goed aan om eerst op internette zoeken naar de zwakke plekken en veelvoorkomende gebreken van de auto die je wenst aan te schaffen. Stel hiervan een checklist op en neem deze mee naar de verkoper. Tijdens de proefrit en het bekijken van de auto kun je deze checklist langs lopen om te zien hoe goed de auto nog is. Een belangrijk wapen tegen verborgen gebreken!

6. Neem geen overhaaste beslissing. Je moet elke auto kopen alsof je een vrouw bent die een bruidsjurk koopt. Het moet gewoon goed zijn, goed aanvoelen en aan je wensen voldoen. Neem dus nooit een overhaaste beslissing tijdens het kopen van een tweedehands auto. Bekijk de auto waar je oog op valt goed, zorg dat je voldoende geïnformeerd bent en dek jezelf goed in tegen eventuele gebreken die na de aanschaf toch blijken te bestaan. Kortom, neem de tijd voor de aanschaf van je tweedehands auto.

Afbeelding: Flickr.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019