Excite

Zachte zadels – kies je fietszadel

Bedenk voor je een goed fietszadel uitzoekt wat je behoeften zijn. Wat ga je bijvoorbeeld met je fiets doen? Als je lange fietstochten gaat maken, heb je namelijk een heel ander zadel nodig dan wanneer je alleen af en toe korte fietsritten maakt naar je werk of het winkelcentrum. Wat ook uitmaakt is of je een man of vrouw bent.

Het verschil tussen mannen en vrouwen is onder andere het bredere zitvlak van vrouwen. Dit heeft niets met gewicht te maken; de zitbeenderen van vrouwen zijn anders dan die van mannen. Hierdoor voelt het voor vrouwen een stuk prettiger om een breder zadel te hebben, terwijl mannen beter af zijn met een wat smaller zadel.

Ga je op de sportieve toer, dan ben je het beste af met een sportzadel. Selle San Marco en Selle Italia zijn twee bekende leveranciers van sportzadels, maar er zijn ook minder bekende merken die een sportzadel aanbieden. Kenmerken van een sportzadel is dat ze lichter zijn dan een standaardzadel, harder en minder comfortabel. Voor dagelijks gebruik zijn ze dus niet zo geschikt.

Voor dagelijks gebruik heb je dan weer stadszadels. Deze fietszadels zijn populair voor alle fietsen die vaak worden gebruikt. Vaak zit je op een stadszadel een stuk comfortabeler. Selle Royale is een bekend merk dat voor gemiddelde prijzen stadszadels verkoopt. Wil je helemaal zacht fietsen en vind je het niet erg om wat meer uit te geven, dan biedt het Engelse merk Brooks uitkomst. Let op: zet je nieuwe fietszadel heel goed vast. Zo voorkom je dat je straks je mooie zadel kwijt bent.

Afbeelding: Flickr, Sunrise@dawn

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020