Excite

Winterbanden R14: alles wat je moet weten

Sneeuw, hagel, vorst: het is weer tijd voor winterbanden. Als je veilig de weg op wilt, kun je er nu echt niet meer zonder. Winterbanden hebben bij temperaturen onder de 7 graden Celsius namelijk veel betere eigenschappen dan een standaard autoband.

Ze hebben een andere samenstelling van het rubber, die ervoor zorgt dat de band ook bij lage temperaturen flexibel blijft. Plakkende sneeuw, ijs en modder wordt bovendien bij iedere omwenteling verwijderd, waardoor je grip op het wegdek optimaal blijft.

De code R14 heeft te maken met de bandopbouw en de diameter van de velg. De R staat voor radiaalband. Heb je radiaalbanden een velgdiameter van 14 inch? Dan heb je winterbanden R14 nodig. Zorg ervoor dat je de beste winterbanden aanschaft die er voor jouw auto zijn, en verzeker je ervan dat je altijd veilig onderweg kunt.

Laat je in geen geval verleiden tot het aanschaffen van een kleinere of grotere band, alleen omdat die goedkoper is. Het beste is om je te laten informeren bij je garage, als je tenminste nog geen goede winterbanden hebt. Een monteur kan je precies vertellen welke winterbanden geschikt zijn voor jouw auto. Hij kan, als je een paar nieuwe hebt aangeschaft, meteen je oude banden vervangen door winterbanden.

Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht, ook al zijn ze veel veiliger. Maar ga je op wintersport naar Oostenrijk? Dan zul je je zomerbanden wel móeten inwisselen: rijden zonder winterbanden kan je daar op een fiks boete komen te staan.

Afbeelding: Flickr, gebruiker amagill

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021