Excite

Heb je winterbanden in Nederland nodig?

Zodra de eerste sneeuwvlokjes op het wegdek neerdalen, snellen hele volksstammen naar de dealer om winterbanden onder hun bolide te laten leggen. Dat lijkt heel verstandig, want met winters weer geven winterbanden meer grip en een kortere remweg. Maar heb je eigenlijk wel winterbanden in Nederland nodig, of worden we onnodig bang gemaakt?

Wat maakt een winterband speciaal?

Een winterband van fabrikanten als Michelin of Pirelli onderscheidt zich op een aantal manieren van 'reguliere' banden. Ten eerste is het rubber dat in een winterband gebruikt wordt anders. Waar zomerbanden onder de 7 graden uitharden, blijft een winterband lekker zacht. Hierdoor blijft de grip ook bij lage temperaturen aanwezig. Daarnaast is ook het profiel van een winterband anders, waardoor sneeuw en ijs beter verwerkt wordt. Met winterbanden onder je auto heb je bij vriesweer dus veel meer controle. En de remweg van winterbanden is in de sneeuw maar de helft van die van een zomerband!

Maar hebben we ze echt nodig?

Tot zover lijkt een winterband dus alleen maar voordelen te hebben. Maar je kunt je afvragen of een winterband echt nodig is tijdens het Nederlandse winterweer. De voordelen van winterbanden zoals hierboven vermeld, zijn niet te ontkennen. Het gebruik van winterbanden heeft echter ook nadelen. Eind 2010 zei verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen tegen de Volkskrant dat winterbanden een vals vertrouwen kunnen geven: 'Er is in Nederland een sfeer ontstaan dat iedereen winterbanden moet kopen, maar onze winters zijn niet te vergelijken met die van andere Europese landen. Ook voelen automobilisten zich veiliger met winterbanden, wat leidt tot roekelozer rijgedrag.'

De belangrijkste factor in de winter: jijzelf

Winterbanden bieden een aantal voordelen die zeker bij slecht weer uiterst welkom zijn. Maar wees je er wel van bewust dat ook een winterband geen redding biedt als je roekeloos gaat rijden. Baan je je echter voorzichtig een weg door het verkeer, dan hebben winterbanden zeker nut. Ook in Nederland.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020