Excite

Zijn er ook winterbanden voor de motor?

Winterbanden

Vrijwel elke winter komt er steeds meer vraag naar winterbanden voor de auto. Je hebt met winterbanden namelijk beter grip, al zodra de temperatuur onder de acht graden komt. Maar nu er ook steeds meer motorrijders in de winter doorrijden, wordt het ook voor hen belangrijker dat ze winterbanden  aanschaffen. Er zijn echter niet veel winterbanden voor de motor te vinden. Er zijn maar twee fabrikanten van winterbanden voor motoren.

Eisen

Een winterband maken voor motoren is niet zo gemakkelijk. De band van een motor heeft, zeker in bochten, een klein contactoppervlak met de weg en dat zorgt voor beperkingen. Een winterband heeft een zeer open profiel en inkepingen waardoor zogenaamde lamellen ontstaan. Bij een winterband voor motoren zijn lamellen echter niet mogelijk, omdat het voor instabiliteit zou zorgen. En daar komt ook nog bij dat er in de winter niet zoveel motorrijders doorrijden, voor een fabrikant is het dus niet aantrekkelijk om winterbanden te maken.

Heidenau

Het eerste merk dat kwam met winterbanden voor motoren was het Oost-Duitse Heidenau, een relatief onbekende speler op de bandenmarkt. In 2006 voerde Duitsland de regel in dat voertuigen banden moeten hebben die aangepast zijn aan de weersomstandigheden. Voor motoren geldt die regel ook en daarom begon Heidenau in 2006 winterbanden voor motoren te produceren. Deze Heidenau K60 Snowtex is vijf jaar later nog steeds de enige winterband voor motoren. De band was toen alleen nog voor lichtere motoren, maar is er inmiddels ook voor zwaardere motorfietsen.

M&S

M&S-banden zijn er wel meer voor motoren. M&S staat voor Mud&Snow, of modder&sneeuw, maar het zijn géén echte winterbanden. Wil je toch voor deze banden gaan, dan kun je niet alleen terecht bij Heidenau, maar ook bij Continental. En dan is er nog het Tsjechische Mitas, zij maken winterbanden alsmede M&S-banden, maar deze zijn in Nederland niet leverbaar.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020