Excite

Winterbanden dit jaar extreem duur

De prijzen van winterbanden liggen dit jaar extreem hoog, aldus een woordvoerder van VACO, de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche. Dit zou vooral komen door een samenloop van omstandigheden: het extreme winterweer dat zich voor het tweede jaar op rij in Nederland laat zien, maar ook de economische crisis.

Dat laatste zou er onder meer voor gezorgd hebben dat de producenten de verkoopaantallen wat rustig hadden ingeschat. Ook zijn er tijdens de crisis verschillende productiefaciliteiten gesloten geweest. Ook dat heeft invloed gehad. Ook goedbedoelde maatregelen, zoals de stimuleringsmaatregelen van overheden, zorgen er nu voor dat de prijzen groeien: er moesten toen meer gewone banden geleverd worden, waardoor de productie van winterbanden pas laat op gang kwam. Aangezien de vraag naar deze banden wel al vroeg aanzwelde, werd de prijs zo nog verder opgedreven.

Tot slot blijken ook de grondstofprijzen een aanzienlijke invloed te hebben. Rubber is alleen in 2010 al 120 procent duurder geworden en dat wordt natuurlijk ook doorberekend door de bandenverkopers.

Voor wie nu winterbanden wil kopen, zijn twee dingen belangrijk. Maak ten eerste op tijd een afspraak, want garages draaien overuren om aan alle vraag te kunnen voldoen. Zorg daarnaast dat je bankrekening goed gevuld is, want de prijzen voor winterbanden variëren op dit moment tussen een paar tientjes tot een paar honderd euro. Per band, welteverstaan. Een andere goede optie: nieuwe winterbanden met velgen kopen, dan kun je de banden eventueel zelf nog verwisselen!

Afbeelding: Flickr account ezioman

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019