Excite

Welke kant gaat GM op?

Niet General Motors, maar Government Motors, zo wordt GM gekscherend genoemd. Het bedrijf kon alleen op de been blijven door een flinke injectie overheidssteun. Uiteindelijk ging GM alsnog door surseance van betaling. Investeerders raakten 30,4 miljoen euro kwijt, fabrieken werden gesloten en duizenden mensen stonden op straat. Ook heeft GM merken als Saab, Saturn, Hummer en Pontiac afgestoten. Opel is het enige buitenlandse merk waar GM aandelen in wil houden. Verder is het bedrijf volledig afgeslankt en moet het een nieuwe weg in slaan.

Bob Lutz, een van de hoogste managers van GM, is duidelijk. De vier overgebleven merken van GM moeten zich duidelijker onderscheiden van elkaar. De vier merken waarmee GM door gaat, zijn Chevrolet, Buick, Cadillac en GMC. Elk merk moet zich richten op een bepaald deel van de markt en daar ook de marketing op afstemmen. Zo moet Cadillac gaan concurreren met Mercedes en Buick mag Lexus aanvallen. GM hoopt op deze manier weer unieke auto's neer te zetten en zoveel mogelijk consumenten te bereiken met hun merk.

Toch is het niet alleen maar ellende bij GM. In China en in Zuid-Amerika doet het bedrijf het gek genoeg uitstekend. Daar lopen mensen weg met de Amerikaanse auto's. In plaats van bezuinigen wordt er door de fabrieken in die gebieden vooral geïnvesteerd. Buick is bijvoorbeeld erg geliefd in China. Daar liet GM dan ook 1,1 miljoen auto's bouwen in 2008. In Zuid-Amerika wordt 1 miljard dollar geïnvesteerd in een nieuwe fabriek, aangezien het marktaandeel van GM daar ook vooral blijft stijgen. Kortom, zo slecht gaat het nog niet met GM.

Afbeelding: Flickr.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021