Excite

Wegenbelasting voor buitenlandss kentekens?

Het CDA wil dat het kabinet haast maakt met de invoer van wegenbelasting op auto’s met een buitenlands kenteken die langere tijd door Nederland rijden. CDA-kamerlid Pieter Omzigt dwingt daar dinsdag nog eens op aan. Hij heeft schriftelijke vragen ingediend in de hoop dat staatssecretaris van financiën Frans Weekers nog voor het eind van de zomer stappen zet. Vorig jaar kwam de Kamer al met een plan om auto’s met een buitenlands kenteken te belasten, maar het beloofde plan van aanpak is er nog steeds niet.

Ontlopen wegenbelasting

Op dit moment is de regel dat iemand die in Nederland woont maximaal twee weken met een buitenlands kenteken mag rijden. Die regel wordt echter slecht gecontroleerd, omdat er geen middelen voor zijn. Op die manier ontlopen zij de wegenbelasting. Pieter Omtzigt vindt dat het nu tijd is dat Weekers daar een oplossing voor vindt. Eens te meer, omdat de Tweede Kamer daar al meerdere keren om heeft gevraagd.

Kenteken koppelen aan burgerservicenummer

Een oplossing zou zijn om het kenteken te koppelen aan het burgerservicenummer. Dat zou het innen van wegenbelasting veel makkelijker maken. Een motie van de PVV daarover werd vorig najaar al aangenomen.

Volgens de PVV heeft zo’n zeventig procent van de arbeidsimmigranten een buitenlands kenteken. De staat loopt daarom jaarlijks tientallen miljoenen euro’s mis. Ook Omtzigt irriteert zich aan de vele buitenlandse auto’s op de Nederlandse weg. “Nu wonen er in Nederland 350.000 buitenlandse werknemers. Slechts 31 procent van hen heeft hier een auto op naam staan, dus ik vermoed dat het om een grote groep auto’s gaat.”

Begroting

Het is de hoop van Omtzigt dat de inning van deze wegenbelasting op buitenlandse kentekens nog meegenomen kan worden in de begroting van volgend jaar. Die wordt in augustus gemaakt. Nu er miljardenbezuinigingen aankomen, moet het kabinet met de kentekens ook haast maken, vindt het CDA. De inning kan dan in januari al beginnen, mits de plannen op tijd rond zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020