Excite

Weer stijgende verkoop van de elektrische auto

De afgelopen maand zijn er opnieuw ruim zeshonderd elektrische auto’s in Nederland verkocht. De stijgende verkoop van elektrische voertuigen wordt hiermee sterk voortgezet, zo meldt Samen Elektrisch. Samen Elektrisch is een platform voor samenwerkende gebruikers van elektrisch vervoer.

Aantal autoverkopen daalde

De stijgende verkoop van elektrische auto’s is opvallend te noemen, aangezien het gehele aantal autoverkopen in november daalden met 26 procent ten opzichte van de maand ervoor. Ruim 2 procent van de verkochte auto’s in november was elektrisch. De populairste elektrische auto’s zijn van het type plug-in hybride. Bijna 90% van de verkochte elektrische auto’s is van dit type. De populairste auto is de Opel Ampera, op afstand gevolgd door de Toyota Prius Plug-in. De Nissan Leaf, Smart Fortwo E en de Chevrolet Volt maken de top vijf compleet.

Elektrische auto’s populair

Elektrische en hybride auto’s zijn populair, omdat de kosten per kilometer aanmerkelijk lager liggen dan bij normale auto’s. Bovendien zijn er veel fiscale voordelen, zoals geen bpm, mrb en nul procent-bijtelling. Nederland leent zich verder perfect voor elektrisch rijden, door relatief korte afstanden binnen en tussen steden, relatief korte woon-werk-afstanden en een solide elektriciteitsnet.

Milieuvriendelijker?

Of elektrisch rijden milieuvriendelijker is wordt steeds vaker in twijfel getrokken. Uit recent Noors onderzoek is gebleken dat elektrische auto’s juist voor meer CO2 uitstoot zorgen dan benzineauto’s. Dat heeft te maken met de milieuonvriendelijke productie van elektrische auto’s. Daarnaast is de CO2 uitstoot van elektrische auto’s afhankelijk van de manier waarop de elektriciteit wordt opgewekt. Een auto die rijdt op elektriciteit opgewekt door kolen, zorgt voor 10 procent meer uitstoot dan een benzineauto. Aan de andere kant kan elektriciteit van wind- of zonne-energie zorgen voor tot 60 procent minder uitstoot dan bij benzineauto’s.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021