Excite

Wat controleer je onder de motorkap?

Voor onderhoud en veiligheid van de auto, is het belangrijk regelmatig verschillende vloeistoffen te controleren onder de motorkap. Natuurlijk kun je wachten tot de APK-keuring, maar het kan behoorlijk wat geld besparen als je op tijd zelf onderhoud pleegt. Welke vloeistoffen je controleert onder de motorkap lees je hier.

Motorolie controleren

Al tijdens de rijlessen worden chauffeurs erop attent gemaakt dat motorolie controleren erg belangrijk is voor het onderhoud van je motor. De motor gebruikt tijdens het draaien namelijk olie om vastlopen en frictie te voorkomen. Motorolie controleren doe je als de auto op een vlak stuk staat. Zet de auto stil en wacht een paar minuten, zodat de motorolie in het systeem terug kan lopen. Trek nu de peilstok eruit en veeg af met een schone doek. Doe de oliepeilstok weer terug tot aan de aanslag. Trek de peilstok er weer uit en controleer de hoeveelheid olie. Zit er minder motorolie in dan voorgeschreven? Vul dan per halve liter de olie bij. Controleer de juiste hoeveelheid opnieuw met de pijlstok.

Koelvloeistof

Belangrijk voor een goed functioneren van de motor is het voorkomen van een te hoge temperatuur. Daarvoor is het koelvloeistof reservoir onder de motorkap. Zorg dat je de koelvloeistof alleen controleert met een motor die uitstaat en is afgekoeld. Dek de vuldop van het reservoir met een doek af en draai de knop zover los dat de aanwezige druk kan ontsnappen. Vul dan de voorgeschreven koelvloeistof bij tot de maximumstreep.

Olie voor stuurbekrachtiging

Heb je een auto met stuurbekrachtiging? Dan is deze voorzien van een reservoir met hydraulische olie. Deze olie zorgt voor een goede werking van de stuurbekrachtiging. Ook in het reservoir van de stuurbekrachtiging zit een peilstok. Zit er te weinig olie in? Dan moet de stuurbekrachtiging gecontroleerd worden door de garage.

Accuvloeistof

De accu is niet te missen onder de motorkap, en ook deze batterij heeft vloeistof nodig. Wanneer de vloeistof tussen de minimum- en maximumlijn staat, hoef je niets te doen. Als de accuvloeistof onder de minimummarkering staat, moeten de accucellen worden bijgevuld met gedestilleerd water. Kun je niet vinden waar de vloeistof gecontroleerd moet worden? Dan heb je waarschijnlijk een onderhoudsvrije accu in de auto. Breng deze voor onderhoud naar de garage.

Remvloeistof

Remvloeistof is speciaal om de remmen goed te laten werken. Remvloeistof hoef je niet vaak te controleren; het wordt alleen gebruikt om slijtage tegen te gaan en de remblokjes automatisch bij te stellen. Zakt het peil van de remvloeistof in korte tijd heel veel? Laat dan meteen de auto controleren en ga niet rijden. Het remsysteem kan lek zijn en dat is levensgevaarlijk.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021