Excite

Vrijwillig alcoholslot bij alcoholisten

Het gaat hierbij om automobilisten die regelmatig te diep in het glaasje kijken. Partners en werkgevers hebben in sommige gevallen op het alcoholslot aangedrongen, maar sommige chauffeurs hebben het slot op eigen initiatief laten installeren. Dat heeft een woordvoerder van Dräger, producent van de alcoholsloten, bevestigd in het AD.

Een alcoholslot moet voorkomen dat automobilisten dronken achter het stuur kruipen. Voor de motor gestart kan worden, moet er geblazen worden. Is het alcoholpercentage in het bloed te hoog, dan kan er niet gereden worden. Wanneer veel automobilisten een alcoholslot zouden laten installeren, zou dat volgens Dräger, Veilig Verkeer Nederland en Stichting Alcoholpreventie per jaar zeker tientallen doden en honderden gewonden kunnen schelen.

De politiek is echter nog niet overtuigd of het alcoholslot wel echt kan werken. Het is dan ook nog niet duidelijk of het slot daadwerkelijk vanaf mei verplicht wordt gesteld. Het is onbekend in hoeverre het slot te omzeilen is en of er voor echte alcoholisten geen andere oplossing moet komen. Zo zouden mensen die teveel gedronken hebben, bijvoorbeeld een ander kunnen laten blazen.

Tevens is het nog onduidelijk of het alcoholslot als extra maatregel of als vervangende maatregel ingesteld zou moeten worden. In november beloofde de minister van infrastructuur, Melanie Schultz van Haegen, dat zij de plannen over het alcoholslot binnen afzienbare tijd zou uitleggen. Als het alcoholslot ingevoerd gaat worden, geldt dit voor mensen die worden gepakt met meer dan acht glazen alcohol op.

Afbeelding: Flickr, gebruiker rcooper

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020