Excite

Vreemd Vliegtuig: De AD-1 van NASA

De NASA is een toffe club van knappe koppen. Niet alleen schieten ze mensen de ruimte ze in, ze maken ook hele speciale vliegtuigen die alle records breken. De snelste, de hoogste, de duurste: NASA heeft ze allemaal. Met de AD-1 Oblique Wing Aircraft hebben ze ook de raarste.

Het lijkt op een modelvliegtuigje waarvan de vleugels er scheef op zijn geplakt. De vleugel ligt namelijk in een hoek van zestig graden over de romp van de AD-1 heen. Maar het doel van de NASA was uiteraard niet een raar vliegtuig maken. Nee, er is een goede reden voor het uiterlijk van de AD-1.

De AD-1 werd in het midden van de jaren 70 ontwikkeld. Volgens tests in windtunnels zou een dergelijk ontwerp een behoorlijke brandstofbesparing kunnen opleveren: Bij supersonische snelheden zelfs 50%, dankzij de aerodynamische eigenschappen van een scheve vleugel.

Overigens zit de vreemde vleugel niet vast. Bij het opstijgen staan de vleugels gewoon recht. Bij hogere snelheden worden ze gedraaid totdat de optimale hoek was gevonden.

De windtunneltests bleken te kloppen: De AD-1 verbruikte inderdaad veel minder brandstof dan vergelijkbare vliegtuigen. Er was alleen één probleem: Het geval stuurde als een piano. Het onderzoek werd dan ook in 1982 gestaakt.

Afbeelding: gizmodo

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020