Excite

Extra veiligheid is hét voordeel van winterbanden

Met de voorbije strenge winters nog vers in ons geheugen, overwegen velen de aankoop van winterbanden. Ben jij ook een van die mensen, wacht dan niet langer voor er tekorten ontstaan. Velen vragen zich daarbij af of het rijden met winterbanden ook in de herfst nuttig is?

Meer veiligheid vanaf daling temperatuur

Het gebruik van winterbanden is aan te bevelen vanaf het moment dat de buitentemperatuur onder de zeven graden duikt. Dan zorgen dergelijke winterbanden namelijk voor een verhoogde veiligheid. Vanaf deze temperatuur wordt het rubber van je zomerbanden opmerkelijk harder. Daardoor hebben zomerbanden bij winterweer veel minder 'grip' op de weg, en dat verkleint sterk je veiligheid en remafstand. De remafstand bij zomerbanden bedraagt, bij een gemiddelde snelheid van zestig kilometer/uur, zeven meter meer dan met winterbanden, en dat is toch al vlug de lengte van zo'n twee kleine personenwagens...

Grotere baanvastheid met winterbanden

Een bijkomend voordeel van winterbanden is ongetwijfeld hun grotere baanvastheid, zeker in het bochtenwerk, en dit door het gebruik van kleinere lamellen in hun bandenprofiel. Winterbanden hebben een dieper bandenprofiel, waardoor hun trekkracht vergroot en het gevaar op aquaplaning verkleint.

Verbruik daalt met winterbanden

Nog een voordeel van de huidige generatie winterbanden betreft het verbruik dat, in vergelijking met hun voorgangers, fors naar beneden is gegaan. Dat ligt nu op hetzelfde niveau als het verbruik bij zomerbanden. Dat hebben we te danken aan het verkleinen van hun wrijving met het wegdek. En bedenk bij al deze voordelen, dat de prijs van winterbanden de laatste jaren sterk daalde, zodat ze nauwelijks nog verschilt van zomerbanden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021