Excite

Volvo remt alleen voor lopende mensen!

Na jarenlang experimenteren met allerlei systemen, is het eindelijk zo ver: vanaf komende lente zullen de auto’s die bij Volvo Cars Gent van de baan rollen worden uitgerust met een systeem dat moet voorkomen dat voetgangers worden aangereden. Klein minpuntje: het ‘voetgangers’ moet erg letterlijk genomen worden.

Het nieuwe systeem van Volvo herkent namelijk wel ‘echte’ voetgangers, maar geen fietsers of rolstoelgebruikers. Die worden door het systeem niet aangezien voor ‘mens’ en – helaas – remt de nieuwe Volvo nog niet voor dieren. De Volvo ziet aan de vorm van armen, benen en hoofd of iemand mens is, en dat is bij fietsers en rolstoelgebruikers een stuk minder makkelijk dan bij lopende mensen.

Toch is het nieuwe systeem een primeur om even bij stil te staan. Eerder werden al door verschillende autofabrikanten pogingen gedaan met ingebouwde computers, pratende auto’s en allerlei andere snufjes die de auto meer levendig zou moeten maken. Mini kwam zelfs met ’s werelds eerste pratende auto. Die geeft commentaar op de rijstijl van de bestuurder, de buitentemperatuur, de inhoud van de tank en geeft informatie over het automerk. Hoewel dit systeem alleen nog in het jubileummodel beschikbaar is, komt dit wellicht later ook voor andere versies op de markt.

Datzelfde geldt voor de nieuwe Volvo’s. Het remmen voor voetgangers mag dan niet speciaal gedefinieerd worden als ‘levendig’; het vergroot wel de veiligheid op de weg. En veiligheid, dat blijft toch het belangrijkste stokpaardje van Volvo – dat is veel belangrijker dan levendigheid!

Afbeelding: Flickr account danuqui

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020