Excite

Volkswagen boekt recordresultaten

  • © Getty Images
De Duitse autofabrikant Volkswagen heeft in het afgelopen jaar recordresultaten gehaald. Het bedrijf wist voor zowel Audi als Porsche, beide dochtermerken van de Duitse autogigant - de beste verkopen ooit te realiseren. Daarnaast werd veel op kosten bespaard, waardoor eveneens een beter resultaat gerealiseerd werd.

De winst voor belastingen en rente nam bij Volkswagen toe met 1 miljard. Hierdoor kwam het totaal uit op 12,7 miljard euro. De omzet ging met bijna 3 procent omhoog naar 202,5 miljard euro. Onder de streep zorgde dit voor een winst van 11,1 miljard euro. Dat is ongeveer 20 procent meer dan het jaar daarvoor. Topman Martin Winterkorn is er in ieder geval heel blij mee: "We kunnen met tevredenheid terugkijken op het afgelopen jaar," zo meldt hij in een toelichting op de gepubliceerde cijfers.

Volkswagen, dat gevestigd is in het Duitse Wolfsburg, had eerder vorig jaar al gemeld dat er voor het eerst meer dan 10 miljoen voertuigen verkocht waren door de groep. Dit ging dan niet alleen om Volkswagens, maar ook om auto's van de merken Audi, Porsche, Skoda en Seat. In de komende vijf jaar worden nog eens tientallen miljarden euro's geïnvesteerd om de ambitie van het bedrijf om 's werelds grootste autofabrikant te worden waar te maken.

Wel denkt Volkswagen dat het in 2015 lastig kan zijn om de winst verder te verhogen. Het bedrijf heeft onder meer last van sterke schommelingen op de valutamarkten, de politieke onrust in de wereld en natuurlijk ook de economische problemen in Brazilië en Rusland. Op dit moment schat het bedrijf de operationele winstmarge in op een bandbreedte van 5,5 tot 6,5 procent. Vorig jaar was dat 6,3 procent. De winst zal dus naar alle waarschijnlijkheid iets lager uitvallen dan in het afgelopen jaar.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021