Excite

Vliegtuig zorgt voor nieuw snelheidsrecord

Zes keer de snelheid van het geluid: dat is de snelheid die de X-51A Waverider kan halen. Hiermee heeft dit bijzondere vliegtuig alle eerdere snelheidsrecords volledig aan gruzelementen geslagen.

De X-51A werd aan de kust van Californië de lucht in gelaten en bereikte een snelheid van Mach 6. Vervolgens wist het vliegtuig ongeveer 200 seconden op eigen kracht te vliegen, zonder aan snelheid te verliezen. Na die 200 seconden werd de test beëindigd. Het vorige record voor een hypersonische vlucht, zoals dit type vluchten genoemd wordt, stond op slechts 12 seconden.

Voor de mensen van het Air Force Research Laboratory in Ohio is het verbreken van dit record een enorme prestatie, waar ze dan ook erg blij mee zijn. Wat hen betreft liet deze vlucht zien dat er een sprong in technologie gemaakt was, die te vergelijken was met de sprong die na de Tweede Wereldoorlog gemaakt werd, toen propellervliegtuigen vervangen werden door vliegtuigen met straalmotoren.

De Waverider is gebouwd voor de luchtmacht. Verantwoordelijk voor de bouw waren Pratt & Whitney Rocketdyne en Boeing Co. Ook de directeur van dat laatste bedrijf is erg content met de resultaten en meent dat er nu een nieuw begin is gemaakt voor verschillende hypersonische toepassingen.

In totaal zijn er vier van dit soort toestellen gebouwd. De overige drie zullen echter pas in de herfst getest worden. Tegen die tijd zijn mogelijke imperfecties ook verholpen, waardoor die tests wellicht nog gunstiger uitpakken.

Afbeelding: Flickr account Elsie esq.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020