Excite

Vijf bijzondere typen autodeuren

Veruit de meeste mensen hebben een standaard deur om een auto in te komen. Veel design gaat daar niet in zitten. Hendel omhoog, deur zijwaarts trekken en instappen maar. Of uitstappen, natuurlijk. De Mercedes 300SL, die geintroduceerd werd met zogenaamde zeemeeuwdeuren, scharnierend bovenop de auto, was een van de eerste auto's met deuren van dramatische proporties. Maar er volgden er meer. Hier zijn vijf auto's die bekend stonden om hun bijzondere deuren.

Bond Bug (1970)

Hoewel de naam doet denken aan James Bond en veel mannen in de jaren '70 daarom enthousiast waren over dit driewielertje, was de naam afkomstig van de fabrikant Bonds Car Limited. Het autootje heeft een fanatieke groep fans, die nog steeds rally's organiseert, en deuren die scharnieren voorop de auto. Het werkt dus als een cockpit en dat is dus erg cool.

Lamborghini Countach (1974)

Elke jongen kent de Lamborghini Countach. De stereotype Lamborghini uit de jaren '70 had deuren met scharnieren aan de voorkant, waarbij de deur omhoog en naar buiten werd getild als je hem opende. Zeer stoer en zeer uniek op het moment dat de Countach uit kwam. Niet voor niets wordt dat soort deuren de Lamborghini-deur genoemd. Het design was vooral praktisch, omdat de auto te breed was om normale deuren in te vestigen. Ook cool.

DeLorean DMC-12 (1982)

Het is niet zo vreemd dat de DeLoreon werd gekozen als de auto voor Back to the Future. Met de roestvrijstale buitenkant, het futuristische design en de deuren die scharnieren op het dak zag de auto er in de jaren '80 uit alsof hij zo uit de toekomst kwam rijden. Mede dankzij de film is de auto zeer populair geworden, maar de fabriek ging helaas al vrij snel failliet.

BMW Z1 (1989)

In het jaar dat de Berlijnse Muur viel, kwam BMW met een auto waarbij de deuren vielen. Zo leek het althans. De BMW Z1 had unieke deuren, die met een druk op de knop verdwenen in de bodem. Over futuristisch gesproken, dat ziet er natuurlijk gewoon erg sci-fi uit.

Subaru Hybrid Tourer Concept (2009)

We hebben al eerder over deze unieke auto gesproken op Excite.nl. De Subaru Hybrid Tourer Concept stond te pronken op de autobeurs van Tokyo. Net als de Mercedes 300SL heeft deze coole touringcar deuren die op het dak scharnieren. Een DeLorean voor hockeymoeders, dus.

Afbeelding: Telegraph.co.uk

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020