Excite

'Veroordeelde verantwoordelijk voor kosten alcoholslot'

  • © Getty Images
Wie veroordeelt wordt voor rijden onder invloed en daarom een alcoholslot in de auto wil of moet laten plaatsen, moet hier in het vervolg zelf voor betalen. Tenminste, dat vindt minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Hij gaf dit donderdag in de Tweede Kamer aan. Als de Kamer hier niet mee akkoord gaat, dan kan hij het alcoholslot niet opnemen in het strafrecht. De kosten zouden dan veel te hoog worden voor zijn ministerie.

Het alcoholslot viel tot voor kort onder het bestuursrecht. De Hoge Raad en de Raad van State besloten hierover in maart echter anders. Het alcoholslot kost ongeveer 5000 euro per auto en wordt opgelegd aan mensen die te veel hebben gedronken en dan toch achter het stuur kruipen. Eerder waren er jaarlijks ongeveer 3500 mensen die in aanmerking kwamen voor dit slot, waarmee het niet meer mogelijk is om te rijden als je alcohol gedronken hebt.

Onder het bestuursrecht kan een veroordeelde vrijwillig kiezen voor een alcoholslot, maar als het onder het strafrecht gaat vallen, dan kan dat niet meer. Het kabinet is positief over het programma en overtuigd van de preventieve werking ervan. Hoe het met de kosten zit blijft echter nog even onduidelijk. Hierover zullen nog debatten gehouden worden.

De PvdA en SP willen eerst binnen hun eigen fractie gaan overleggen over het voorstel van minister van der Steur. Martijn van Helvert heeft aangegeven dat er met het CDA in ieder geval wel over te praten is. Roel Bisschop van de SGP heeft aangegeven het kabinet te zullen steunen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021