Excite

Veilige rijders zakken eerst

De meeste veilige rijders zijn rijders die eerder al eens voor hun rijexamen gezakt zijn. Dat wordt bevestigd door een onderzoek dat werd uitgevoerd onder 6200 automobilisten.

Uit dit onderzoek bleek dat mensen die pas bij de tweede keer hun rijbewijs haalden, minder punten hebben op hun rijbewijs en ook minder kans lopen op agressie in het verkeer of een aanhouding door de politie. Ook zal het minder vaak voorkomen dat zij achter het stuur aan het bellen zijn, maken ze mensen niet zo snel bang met hun rijstijl en hebben ze de minste ongelukken gehad in de afgelopen vijf jaar.

Mensen die het na die tweede keer nog niet hebben gehaald, hebben vaak juist weer slechtere rijgewoontes. Met name de mensen die vier, vijf of zes keer rijexamen hebben moeten doen, zijn behoorlijk slecht achter het stuur. Zij rijden veel vaker door het rode licht, rijden zonder aarzelen een eenrichtingsweg vanuit de verkeerde richting in en zijn vaker aangehouden voor hun snelheid dan welke andere bestuurder dan ook.

Ook ongelukken komen onder deze groep vaker voor, zelfs ongelukken waarbij behalve stilstaande objecten niemand betrokken is. Dit komt vooral omdat deze groep zich sneller laat afleiden dan alle andere automobilisten. Door andere mensen, maar ook door het luisteren naar luide muziek, het praten met medepassagiers en het opnieuw instellen van de radio.

Mensen die hun rijbewijs in één keer halen, weten goed hoe ze moeten rijden en kunnen ook bijzondere verrichtingen het beste uitvoeren. Zij zijn echter vaak weer té zelfverzekerd, wat kan leiden tot roekeloosheid.

Afbeelding: Flickr account mugley

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021