Excite

Waar moet je op letten als je een tweedehands auto koopt

Een van de belangrijkste dingen bij de koop van een tweedehands auto, is de proefrit. Tijdens het maken van de proefrit, merk je al meteen een aantal dingen. Vind je de auto fijn rijden, telt natuurlijk, maar daarnaast zul je ook vrijwel meteen merken of de pedalen goed reageren of dat die eventueel nog afgesteld moeten worden. Zorg dat je tijdens je proefrit ook op wegen met verschillende snelheden komt, zodat je merkt hoe de wegligging bij bijvoorbeeld 50 en 100 kilometer per uur is.

Vergeet tijdens het maken van je proefrit ook niet om even op een rustige plek langs de weg te stoppen. Daar kun je de hele auto van binnen en buiten uitvoerig bekijken zonder dat een verkoper daarbij op je vingers kijkt. Bekijk allereerst of de auto schade heeft of misschien heeft gehad. Naden van de motorkap of achterklep die niet even breed zijn, kunnen erop duiden dat de auto schade heeft gehad. Vraag natuurlijk ook altijd aan de verkoper of de auto schade gehad heeft.

Daarnaast is het belangrijk om de auto te controleren op slijtage. Verschillende punten die je kunt checken zijn onder andere de schokdempers. De schokdempers test je door op een hoek van de auto te drukken. De auto mag dan maximaal twee keer veren. Ook de portieren kunnen onderhevig aan slijtage zijn. Dit kun je checken door te kijken of je de portieren op en neer kunt bewegen. Kijk tevens naar het profiel van de banden. Wanneer het profiel 2 millimeter of minder is, zullen er nieuwe banden op moeten en dat kan een dure kostenpost zijn.

Je wilt natuurlijk ook weten of de auto technisch in een goede staat is. Bekijk bijvoorbeeld of de auto geen lekkages heeft. Als de radiateur zou lekken, moet er groene uitslag op zitten. Ook de uitlaat kun je op lekkage controleren. Laat daarvoor de motor stationair draaien en houd dan je voet tegen de uitlaat. Bij een lekkage zul je een sissend geluid horen.

Controleer ook of de auto een onderhoudsboekje heeft. Daarin kun je precies zien wanneer de auto gekeurd is en wat er aan gedaan is. Bij auto's met een distributieriem is het ook verstandig om te kijken wanneer die vervangen is. Ben je problemen tegengekomen? Dan kun je overwegen om de auto toch te kopen, maar onderhandel dan met de verkoper over de prijs.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020