Excite

Toyota nog steeds last van aardbeving

Het lijkt wereldwijd goed te gaan met de economie. Maar als er een verwoestende aardbeving een land teistert, dan is het als bedrijf moeilijk om daar geen schade van te ondervinden. Het Japanse bedrijf Toyota zag haar winst dan ook als sneeuw voor de zon verdwijnen.

De ramingen voor de winst na de natuurramp werden met 35 procent naar beneden bijgesteld, een enorm percentage. Tot en met maart 2012 zal er volgens het autoconcern dan ook zo’n 300 miljard yen, ofwel 2,5 miljard euro, overblijven.

Uiteraard heeft de aardbeving tot gevolg gehad dat de productiecapaciteit van de Japanse fabrieken een behoorlijke tik heeft gekregen. Toch hoopt Toyota in november weer op haar normale niveau te zijn geraakt. "Als we de productie weer op orde hebben, dan kunnen we ook weer gewoon meekomen met de concurrentie," aldus Toyota’s Satoshi Ozawa tegen persbureau Reuters. "We hebben de grondstoffenen we zijn zeer gemotiveerd."

Helaas voor Toyota is ook de sterke yen een probleem. Hierdoor is het relatief duur om Japanse producten te kopen. De kans is in ieder geval groot dat Toyota binnenkort niet langer kan claimen de grootste autobouwer ter wereld te zijn. Ze zal binnenkort waarschijnlijk worden ingehaald door zowel General Motors als Volkswagen. Maar Ozawa ziet dit niet als een probleem. "We vinden het niet nodig om de grootste te zijn. Het belangrijkste is een solide basis."

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020