Excite

Tips voor autorijden: maak geen selfie

De Amerikaanse autobond (AAA) heeft maandag via een persbericht wel hele bijzondere tips voor autorijden de wereld ingeholpen. De bond raadt het namelijk af om een selfie (een foto van jezelf) te maken. Ook het maken van video’s en het verspreiden ervan via de social media wordt door de AAA met klem afgeraden. Het zou het meest overbodige persbericht ooit geweest moeten zijn, maar niets in minder waar. Nog steeds hebben veel Amerikaanse autobestuurders namelijk meer oog voor hun online vriendenkring dan voor de weg.

Social media en autorijden

Voorafgaand aan het persbericht deed de AAA onderzoek naar het gebruik van social media tijdens het autorijden. Zo kwamen ze veel foto’s tegen van regen en slecht weer, gemaakt vanuit de bestuurdersstoel. Ook onderzocht de bond hashtags die met autorijden te maken hadden, zoals #drivingselfie, #drivingtowork en het altijd gevaarlijke #drivingfast. Soms maakte de bestuurder zelfs een foto van de snelheidsmeter om aan te tonen dat ze op dat moment met een te hoge snelheid achter het stuur zitten.

Berekeningen

Om de gevaren van social media tijdens het rijden te benadrukken, maakte de AAA een aantal bijzonder tekenende berekeningen. Zo kost het maken van een foto ongeveer twee seconden. In die tijd leggen auto’s gemiddeld ruim de helft van een voetbalveld af. Met een snelheid van zo’n 100 kilometer per uur zijn dat zelfs bijna twee voetbalvelden, zonder dat de bestuurder ook maar even op de weg let. Geen wonder dat er in 2011 maar liefst 385 Amerikanen zijn overleden, omdat de te autobestuurder druk bezig was op zijn telefoon om op de weg te letten.

Smartphone uit bij autorijden

Het ligt dus voor de hand dat je tijdens het autorijden niet je telefoon moet gebruiken. Wat lijkt op overbodige tips voor het autorijden van de AAA: het bericht heeft een keiharde waarheid. Laat je smartphone dus uit tijdens het autorijden!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021