Excite

Wel of geen THP motor?

De THP motor werd vanaf 2007 voor een meerprijs in sommige auto's van Citroën en Peugeot ingebouwd, omdat het compacte nieuw model het vermogen van de auto zou vergroten, terwijl het de autobezitter juist op de brandstof zou doen besparen. Helaas zijn er inmiddels al veel klachten gekomen over onder andere de korte levensduur van de motor. Lees hier of het nog steeds het overstappen waard is.

Wat is een THP motor?

De afkorting THP komt van Turbo High Pressure en is ontwikkeld om een groot vermorgen te leveren met een relatief laag brandstofverbruik. Verschillende merken hebben dit type motor in hun auto's gebouwd, zoals Citroën, Peugeot, Mini Cooper en Volkswagen. Helaas werd na de invoering al snel duidelijk dat de THP motor binnen 20.000 kilometer al kuren begon te vertonen.

Eerste klachten THP motor

Het programma TROS Radar heeft de klachten van autobezitters op een rij gezet. De THP motor zorgt bij een derde van de Peugeotrijders problemen met de aandrijving. Dat uit zich vooral in plotseling verlies van vermogen, ook op de weg. Een autobezitter geeft in het programma aan dat bij haar het vermogen wegviel op de snelweg. De gevolgen kunnen desastreus zijn: "Je wilt inhalen, je hebt geen power en hij gaat niet verder. Een vrachtwagen achter me begint te toeteren en gek te doen. Voor hetzelfde geld was het finaal misgegaan."

Erkenning THP problemen

Aangezien de garantie op de auto's maar twee jaar is, werden autobezitters op kosten gejaagd. Inmiddels zijn de problemen met de THP motor erkent door de fabrikanten, nadat veel garages en dealers te horen kregen van de mankementen. Mini, Peugeot en Citorën hebben toegezegd de reparatiekosten op zich te nemen.

Oplossing

Voor reparatie van de THP motor mankementen moet gekeken worden naar de ketting voor aandrijving. Deze rekt snel uit, waardoor er problemen ontstaan in de timing van de aandrijving. Een ander veelgehoord probleem heeft te maken met een emissiestoring, die veroorzaakt wordt doordat de motor zichzelf vervuilt. In vrijwel alle gevallen kunnen deze problemen worden gerepareerd door de eigen garage.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020