Excite

Praktische informatie over theorie-examen motor

Als je in Nederland je autorijbewijs wilt halen, dan moet je hiervoor een theorie-examen en een praktijkexamen doen. Hetzelfde geldt voor een motorrijbewijs. Ook daar moet je op papier en in de praktijk laten zien dat je in staat bent om een motor op een veilige manier te besturen. Het theorie-examen voor de motor moet je halen voor je je praktijkexamen mag gaan doen. Het theorie-examen wordt afgenomen door het CBR en je mag hieraan deelnemen als je 18 jaar of ouder bent.

Onderdelen

Het theorie examen voor de motor bestaat uit twee onderdelen, namelijk voertuigbeheersing en verkeersdeelneming. Deze onderdelen worden afgekort tot respectievelijk AVB en AVD. Als je al een geldig autorijbewijs hebt dan mag je vast beginnen met de rijlessen op de motor, anders moet je eerst je theoriecertificaat A halen. Omdat het theoriecertificaat maar een jaar geldig is, is het verstandig om een goede planning te maken. Het is zonde als je certificaat verloopt voor je praktijkexamen hebt kunnen doen.

Voorbereiding en kosten

De beste manier om je voor te bereiden op het theorie-examen voor de motor is door theorielessen te volgen. Die worden door de meeste rijscholen aangeboden. Ook kun je je natuurlijk theorieboeken aanschaffen en oefeningen doen op een CD-ROM of online. Als je lessen volgt, kunnen de kosten daarvoor verschillen per rijschool. De boeken kun je eventueel tweedehands op de kop tikken. Voor het theorie-examen betaal je in 2011 €33,50 als je het examen klassikaal aflegt. Voor een individueel examen betaal je een toeslag van €37,00.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020