Excite

Teeven laat flitspalen gewoon staan

De flitspaal zal voorlopig niet uit het Nederlandse verkeerslandschap verdwijnen. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie heeft in de Tweede Kamer gezegd dat hij de palen laat staan, omdat zij ervoor zorgen dat de gemiddelde snelheid in toom wordt gehouden.

Dit zei de staatssecretaris in antwoord op vragen van de CDA-fractie. Teeven stelt dat mobiele controles en flitspalen wel degelijk helpen om de gemiddelde snelheid te beheersen. Daarom denkt hij er niet over na om de flitspalen langs de Nederlandse wegen te verwijderen, zo meldt het AD.

De CDA-fractie stelde de Kamervragen naar aanleiding van een artikel in Trouw van vorige week. Daarin werd beweerd dat slechts 1 procent van de weggebruikers flink remt als hij of zij een flitspaal nadert. Dat zou blijken uit gegevens van Rijkswaterstaat die de krant boven water had gekregen.

Het Openbaar Ministerie en het landelijk politiekorps zouden deze gegevens echter niet gebruiken om het effect van controles in kaart te brengen. Zij beschikken ook niet over de juiste software om dat te kunnen doen. Daarom gaf Teeven wel toe dat aanpassing van deze programma's sneller had gekund.

De staatssecretaris beloofde de Tweede Kamer om scherper op te letten bij de flitscontroles. Daarbij moet vooral de groep weggebruikers die slechts kort remt bij een controle worden aangepakt.

Overigens wil de VVD, de eigen partij van Teeven, de flitspalen wel verwijderen en het vrijgekomen geld uitgeven aan snelheidscontroles binnen de bebouwde kom. Hier voelt de politicus echter niks voor.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020