Excite

Succesvol een motor importeren: waar let je op?

Waarom?

De aanschaf van een motor kan in Nederland erg duur zijn. Wanneer je prijzen van motoren gaat vergelijken, zul je er al gauw achter komen dat een motor in het buitenland soms goedkoper is. Het besluit om een motor te importeren, is dan al gauw gemaakt. Wel moet je er rekening mee houden dat er nog verschillende kosten bijkomen zoals de BTW en BPM. Toch kan het dan alsnog goedkoper zijn om een motor in het buitenland te kopen. Maar waar moet je op letten als je succesvol de motor wilt importeren?

Papieren

Zodra je een motor in het buitenland hebt gekocht, zul je moeten zorgen dat je over de goede papieren beschikt. Ook zul je rekening moeten houden met regels in het buitenland. Zo is het in Duitsland en Italië nodig dat de verkoper zelf ervoor zorgt dat de motor niet meer op zijn of haar naam staat. In Italië krijg je eigendomspapieren mee van 'Automobile club D'Italia'. En in Duitsland krijg je een 'Abmeldebescheinigung fur den Fahrzeughalter,' dit houdt eigenlijk gewoon in dat de motor afgemeld is. De volgende stappen met betrekking tot papieren komt pas in Nederland.

Importeren

Omdat je bij aanschaf van de motor in het buitenland niet over een kentekenbewijs of verzekering beschikt, mag je de motor niet zelf naar Nederland rijden. Je zult de motor dus moeten laten vervoeren. Als je dit doet, zorg dan wel dat het vervoer verzekerd is, zodat je niet voor een strop komt te staan als er onderweg iets gebeurd. Wanneer je bij een verzekeringsmaatschappij al een verzekering hebt lopen, is het soms mogelijk om de motor zelf al te verzekeren.

RDW

De volgende stap is de RDW. Je geïmporteerde motor moet namelijk goedgekeurd worden, voor je er op de Nederlandse weg mee mag rijden. De kosten van een keuring zijn zo'n 90 euro en daar komt bij jonge motoren ook een weging bij. Als je motor wordt goedgekeurd, krijg je van de RDW een BPM-aangifteformulier. Daarmee moet je naar het douanekantoor, dat doorgaans op het terrein van het keuringsstation is. Daar moet je de verschuldigde BPM betalen, de Belasting Personenauto's en Motorrijwielen.

Kenteken

Zodra je bij de douane de BPM betaald hebt, worden de papieren doorgestuurd naar de RDW. Van de RDW krijg je vervolgens binnen vijf werkdagen het kentekenbewijs opgestuurd, zodat je een kentekenplaat kunt laten maken voor je motor. Is dit gebeurd, dan moet je de motor ook nog verzekeren en ben je eindelijk klaar om zonder problemen de weg op te kunnen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020