Excite

Spyker verkoopt sportwagentak

De sportwagendivisie van Spyker zal worden verkocht aan de Rus Vladimir Antonov. Hij was grootaandeelhouder van Spyker, dat vorig jaar het Zweedse automerk Saab overnam. Antonov’s achtergrond was omstreden en hij moest terugtreden omdat de Zweden anders geen zaken wilde doen met Spyker. Antonov leende wel 100 miljoen dollar aan het investeringsfonds Tenaci van Spyker-topman Victor Muller.

De regeling die nu getroffen is tussen Spyker-Saab en Antonov, is onder andere bedoeld om de schulden van Muller af te lossen. De sportwagentak van Spyker zal voor 15 miljoen verkocht worden en ook zal Spyker Cars tot 2016 een deel van de opbrengsten krijgen, die kunnen oplopen tot een bedrag van maximaal 17 miljoen euro. “Als alles perfect gaat, zou de schuld van Spyker aan Tenaci in 2016 met euro 49 mln verlaagd kunnen zijn,” volgens Muller in het Financieel Dagblad.

“De Spyker-activiteiten werden snel na de aankoop van Saab een kleine vis in een grote vijver. Om de activiteiten te ontwikkelen, heeft het een flinke kapitaalbehoefte. Daarom is de beslissing om de Spyker- en Saabactiviteiten te splitsen een goede,” legt Muller de beslissing uit. Spyker zal zich nu gaan richten op Saab. De naam Spyker Cars zal vermoedelijk gewijzigd worden, maar dat wordt 19 mei bekend gemaakt bij de aandelenvergadering.

Afbeelding: Flickr, gebruiker david

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020