Excite

Spyker verhuist assemblage naar Engeland

De assemblage van Spyker-auto’s zal voortaan niet meer in Zeewolde plaatsvinden, maar in Coventry in Engeland. Dit zou kunnen betekenen dat een derde van de werknemers van Spyker Cars in Nederland hun baan zou kunnen verliezen.

Volgens Spyker is het nodig om – zeker als kleinere fabrikant – te zoeken naar manieren om geld te besparen. Het overhevelen van de productie naar Coventry Prototype Panels, een toeleverancier van Spyker Cars, is één van de maatregelen die in dat kader genomen is. Volgens topman Victor Muller moet deze stap ervoor zorgen dat het merk ook in de toekomst kan blijven bestaan.

Overigens is het niet zo dat Spyker helemaal uit Zeewolde vertrekt; de afdelingen verkoop en marketing en de directie zullen daar nog gewoon blijven. Hoeveel deze efficiencyslag uiteindelijk oplevert en wat de kosten voor het ontslag van de 45 medewerkers zullen zijn, wil Spyker nog niet zeggen.

Vakbond FNV is in ieder geval niet blij met de zet; er gaan veel banen verloren en de productie van Spyker zal niet meer in Nederland plaatsvinden. Wel zouden volgens de bond de medewerkers die anders ontslagen zouden worden mee kunnen verhuizen naar Engeland. Dit voorstel zal de FNV dan ook in een plan gieten dat maandag aan de leden kan worden voorgesteld.

Ook het CNV is niet blij met deze efficiencyslag, maar begrijpt het bestuur van Spyker wel. Het merk maakt al jarenlang verlies en op een gegeven moment moeten er dan belangrijke besluiten worden genomen, waarvan dit er één is.

Afbeelding: CWN

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020