Excite

Spionage bij Renault

Spionage is van alle tijden en gebeurt niet alleen in het kader van internationale betrekkingen. Ook bedrijven krijgen er mee te maken. Zo ook Renault. President Sarkozy heeft de Franse geheime dienst opdracht gegeven om industriële spionage bij de autofabrikant te onderzoeken.

Vorige week woensdag maakte Renault bekend dat het drie topmanagers had geschorst. Ze worden ervan verdacht geheime informatie over elektrische auto’s doorgespeeld te hebben naar China.

Zowel de Chinese als de Franse overheid doen goed hun best om Chinese betrokkenheid te ontkennen. Tot nu toe kan dit ook niet worden hardgemaakt. Wel heeft Renault verdachte transacties naar een Zwitserse bankrekening ontdekt. Door het Zwitserse bankgeheim is echter niet te achterhalen wie er precies achter deze rekening schuil gaat.

Volgens de advocaat van één van de drie verdachten weet zijn cliënt Matthieu Tenenbaum nog steeds niet wat de beschuldigingen van Renault precies inhouden. Ook collega’s van Tenenbaum kunnen moeilijk geloven dat hij zich niet aan de regeltjes heeft gehouden.

Woordvoerder van de Chinese regering Hong Lei vind het ondertussen maar stom dat de beschuldigende vinger naar zijn land wordt gewezen. Volgens de Franse regering hoeven de Chineesjes zich echter geen zorgen te maken. ‘Op dit moment is er geen enkele beschuldiging van de Franse overheid richting welk land dan ook in deze spionagezaak. Renault is slachtoffer van een internationaal netwerk dat in industriële geheimen verkoopt,’ aldus een zegsman.

Afbeelding: Flickr, gebruiker CraigMoulding

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020