Excite

Sneller over de weg met scooter tuning

Het opvoeren van een scooter, ook wel het zogenaamde scooter tuning is verboden in Nederland. Nederlandse scooters horen niet snel te kunnen gaan, omdat ze een gevaar op de weg kunnen betekenen. Maar wat houdt het scooter tuning nu precies in en wat betekent het om rond te rijden met een getunede scooter?

Onbegrensd rijden met je scooter

Het opvoeren van een scooter is een serieuze zaak. Niet alleen levert het een gevaar op voor je eigen veiligheid, ook je scooter krijgt nieuwe onderdelen waardoor hij anders gaat rijden en je zelfs sneller de controle kan verliezen over het voertuig. Zeker wanneer er eenmaal een andere cilinder, ontsteking of krukas in komt. Omdat deze onderdelen lastig te vervangen zijn, kan het gebeuren dat je je scooter onherstelbaar kapot rijdt na het tunen.

<3>Opvoeren of onbegrensd rijden?

Een scooter opvoeren is anders dan een scooter onbegrensd maken. In Nederland moeten scooters begrensd zijn. Wanneer je de onderdelen uit je scooter haalt die zorgen voor een begrensde snelheid, kan je scooter een snelheid van zo'n 70 kilometer per uur halen. Het onbegrensd maken van je scooter houdt in dat je alleen enkele onderdelen weg haalt.

Bij het opvoeren voeg je onderdelen toe, waardoor je scooter niet alleen onbegrensd rijdt, maar ook nog eens sneller kan lopen dan de maximale snelheid van 70 kilometer per uur. Het opvoeren van een scooter wordt gedaan door de uitlaat te vervangen voor een grotere. Hierdoor kan de scooter zelfs snelheden halen van 80 tot 85 kilometer per uur. Daarnaast worden voor nog hogere snelheden ook wel de cilinders vervangen voor nog grotere om meer motorkracht te creëren bij het scooter tuning.

Verkeersveiligheid

Hoewel niet in alle landen de scooters begrensd zijn, hanteert Nederland de regel dat dit hier wel zo moet zijn. Scooters behoren tot de tragere voertuigen en scooterrijders zijn kwetsbaar. Door de snelheid te beperken voorkom je ernstige ongelukken. Daarnaast worden er hoge verkeersboetes uitgedeeld bij mensen die aan scooter tuning hebben gedaan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020