Excite

Rolls Royce gaat defecte vliegtuigmotoren vervangen

Vliegtuigmotorfabrikant Rolls Royce gaat de straalmotoren van Airbus A380’s met problemen in het oliesysteem vervangen. Olielekkage in een van de Trent 900 motoren van een A380 van het Australische Qantas leidde er op 4 november toe dat onderdelen van de motor loskwamen, een vleugel beschadigden en vervolgens op het Indonesische eiland Bantam vielen. Het vliegtuig kon wel veilig terugkeren naar Singapore.

Een medewerker van de Britse luchtvaarttoezichthouder zei maandag dat Rolls Royce alle motoren die het defect vertonen om gaat ruilen. Wanneer het onderdeel dat het probleem veroorzaakt vervangen is, worden de oude motoren weer terug geplaatst.

Volgens de Britse krant The Daily Mail blijkt uit een rapport van het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart EASA, dat het probleem al in 2008 bekend was. Hun Amerikaanse collega’s, de US Federal Aviation Authority, kwamen in augustus van dit jaar tot dezelfde conclusie.

De problemen met de Trent 900 motoren hebben flinke financiële gevolgen voor Rolls Royce. Sinds het incident met het Qantas vliegtuig op 4 november zijn de aandelen van de motorfabrikant zo’n 10 procent minder waard geworden.

Rolls Royce heeft de winstverwachting voor dit jaar al aangepast. Financieel directeur Hans Peter Ring van het concern EADS, waar onder andere Airbus onder valt, gaf op vrijdag aan dat de problemen de levering van nieuwe Airbus A380’s mogelijk in de weg zullen staan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019