Excite

Hoe haal je je rijbewijs voor de motor?

Sommige motorrijders haalden hun rijbewijs al op jonge leeftijd, terwijl anderen er langer mee wachten. Maar bijna niemand heeft echter spijt van de beslissing om te investeren in het roze papiertje voor de tweewieler. Welke hordes moet je nemen voordat je een rijbewijs voor de motor krijgt?

Kies een goede rijschool.

Uiteraard moet je rijlessen nemen, ook als je al een autorijbewijs bezit. Het besturen van een motor is namelijk wezenlijk anders dan het besturen van een auto. Als je een goede rijschool hebt, leer je defensief te rijden en optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die een snelle tweewieler je biedt. Ook krijg je inzicht in je eigen kwetsbaarheid. Als motorrijder ben je minder goed zichtbaar voor andere weggebruikers. Daarnaast zijn de gevolgen meestal erg vervelend als je geraakt wordt.

Een goede rijschool uitzoeken is lastig.

Probeer in ieder geval een rijschool te kiezen die individueel of per tweetallen lesgeeft. Zo weet je zeker dat je voldoende aandacht krijgt. Mocht je al mensen kennen met een motorrijbewijs, vraag ze dan eens naar hun ervaringen met de rijschool waar zij les kregen.

Het theorie-examen

Natuurlijk is het zaak dat je goed op de hoogte bent van de verkeersregels en aanverwante zaken waarmee je als motorrijder te maken krijgt. Een goede basis leg je tijdens het leren voor je theorie-examen, dat plaats heeft bij het CBR. Dat examen bestaat uit 50 vragen, de meeste meerkeuze. Ook moet je bij open vragen wel eens een getal invullen, bijvoorbeeld hoe hard je mag rijden op de snelweg.

Het praktijkexamen

Wanneer je begint met rijlessen, zul je moeten kiezen of je een licht of een zwaar rijbewijs wilt hebben. Ben je jonger dan 21 jaar, dan zul je enkel op een lichte motorfiets mogen rijden. Een licht rijbewijs gaat na twee jaar over in een rijbewijs waarmee je ook zwaardere motoren (met meer dan 25kw aan vermogen) mag besturen.

Het praktijkexamen voor de motor is opgedeeld in twee examens: voertuigbeheersing en verkeersdeelneming. Die vinden niet op dezelfde dag plaats en je kunt alleen een examen verkeersdeelneming afleggen als je je voertuigbeheersing al hebt gehaald.

Bij het eerste examen moet je een zevental opdrachten uitvoeren die je van tevoren met je instructeur hebt geoefend. Iedere oefening mag je een keer overdoen mocht het misgaan. Je moet minimaal vijf van de zeven oefeningen met een voldoende afsluiten.

Ben je daarvoor geslaagd, dan ga je op voor je verkeersdeelneming. Jij zit op de motor, terwijl de examinator en mogelijk ook jouw instructeur in een auto achter je aanrijden. Uiteraard wordt er gekeken naar verkeersregels, maar het belangrijkste is dat je laat zien dat je je comfortabel voelt op een motor en je je met inzicht een weg door het verkeer weet te banen.

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020