Excite

Wat zijn de prijzen van autorijlessen?

De prijzen van autorijlessen kunnen sterk uit elkaar lopen. Gemiddeld kost één autorijles tussen de €30 en €40. Er zijn echter diverse factoren die de gemiddelde kosten van autorijlessen omhoog of omlaag trekken.

Kwaliteit van de rijles

Uiteraard is de kwaliteit van de rijles een belangrijke factor. Vraag je toekomstige rij-instructeur altijd naar eventuele diploma’s en certificaten. Daarnaast is het erg verstandig om te informeren bij andere (ex)lesklanten van de rij-instructeur. Zijn zij tevreden?

Grootte van de autorijschool

Ook de grootte van de autorijschool speelt een rol. Grote rijscholen zijn vaak duurder, kleinere rijscholen goedkoper. Kleinere rijscholen moeten immers concurreren met de grote lesaanbieders, waardoor hun prijzen flink lager kunnen liggen, tot wel tientallen procenten.

Een totaalpakket of losse lessen

Veel autorijscholen bieden complete pakketten aan met een bepaald aantal rijlessen, inclusief het rijexamen. De prijs van elke autorijles ligt dan vaak iets lager dan losse lessen. Dit lijkt aantrekkelijk, maar er zijn een aantal valkuilen. Zo heeft de gemiddelde leerling circa 40 uur rijles nodig. Er zijn echter ook genoeg leerlingen die slechts 20 uur rijles nodig hebben, of juist 60. Of je een snelle of wat langzamere leerling bent, bepaalt dus in grote mate of dergelijke pakketten aantrekkelijk voor jou zijn.

Zo weinig mogelijk lessen?

Sommige rijscholen bieden rijcursussen aan van een aantal weken tot slechts enkele dagen. In tien dagen je rijbewijs halen door zeer intensief lessen te volgen, klinkt aantrekkelijk maar veel mensen hebben behoefte aan een uitgebreidere rijcursus waarin alle gevraagde manoeuvres op het rijexamen goed geoefend worden. De kans dat je daarmee in één keer slaagt voor je rijexamen is groter dan wanneer je een spoedcursus krijgt waarin je eigenlijk niet echt auto leert rijden. Goedkoop kan dus duurkoop zijn.

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020