Excite

Porsche-management boos op elkaar

Als een gezin in problemen is, is het raadzaam als de ouders als een gezamenlijke eenheid naar buiten optreden. Dat wekt namelijk vertrouwen, vooral bij de eventuele kinderen. De economische crisis heeft Porsche echter dusdanig hard geraakt, dat de directieleden elkaar niet meer in bescherming nemen. Van gedeelde verantwoordelijkheid is geen sprake meer en het is iedere manager voor zichzelf. Dat houdt in dat de directieleden van Porsche elkaar de zwarte piet toespelen als veroorzaker van de negen miljard euro schuld die het bedrijf heeft. Een openbare ruzie die het bedrijf op dit moment niet goed kan gebruiken.

De schuld van negen miljard euro bij Porsche is ontstaan door de aankoop van aandelen in Volkswagen. Voor een noodlijdend bedrijf niet de meest slimme zet. Maar wie is hier verantwoordelijk voor? Ferdinand Piëch zegt dat Wendelin Wiedeking het gedaan heeft. Piëch is de grootaandeelhouder van Porsche en lid van de raad van toezicht. Wiedeking is de grote baas van Porsche. Wiedeking is niet blij met de aantijgingen van Piëch en dreigt met een schadeclaim. Hij wordt daarbij gesteund door de familie Porsche, naast Piëch, die een kleinzoon is van Ferdinand Porsche, de andere grootaandeelhouder van het bedrijf. De soap is dus in volle gang.

Ferdinand Piëch is bovendien de voorzitter van Volkswagen. Samen met de familie Porsche was er een maand geleden al een principe-overeenkomst om Porsche en Volkswagen te integreren en van Porsche het tiende merk van het Volkswagen-concern te maken. Totdat de bom barstte. Om Porsche te redden is inmiddels hulp gevraagd aan de staatsbank KfW. Daarnaast heeft Daimler vergaande interesse getoond in het merk en wil ook het land Qatar een kwart van de aandelen van Porsche opkopen. Hoe het verhaal gaat aflopen, blijft echter nog even onbekend.

Afbeelding: Flickr.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020