Excite

Politiekorpsen vinden winterbanden te duur

Waar veel Nederlanders worden gemaand om toch vooral winterbanden aan te schaffen om de verkeersveiligheid te verbeteren, laten politiekorpsen hier nogal wat steekjes vallen. Zo zou ongeveer de helft van de Nederlandse politiekorpsen geen winterbanden aanschaffen, vanwege de te hoge kosten.

De Algemene Nederlandse Politie Vereniging is hier woedend over en eist opheldering van minister ter Horst van Binnenlandse Zaken. Dit zou niet de juiste manier zijn om te bezuinigen, omdat het ontbreken van winterbanden een veiligheidsrisico voor het personeel vormt. Mocht minister ter Horst zich achter de korpsen scharen en ook van mening zijn dat de banden te duur zijn, dan zal de bond actie ondernemen.

Ook zijn er verschillende hulpverleningsdiensten, zoals ambulances, die tijdens de winter nog niet op winterbanden rijden. Ook voor hen is een set winterbanden – die inclusief velgen al snel zo’n 2000 euro kan kosten – veel te duur. Bij de hulpdiensten wordt in veel gevallen selectief omgegaan met winterbanden; diensten die snel ter plaatse moeten zijn, zijn wel uitgerust met winterbanden, terwijl diensten die een wat langere uitrijtijd hebben nog op zomerbanden rijden.

Het ontbreken van winterbanden kan – zeker in winters als deze – tot ernstige ongevallen leiden. Eerder kwam busmaatschappij Connexxion in opspraak na een ongeluk, waarbij een busje van een viaduct gleed. Dit busje was niet voorzien van winterbanden, omdat de vervoersmaatschappij meende alleen te kunnen investeren in winterbanden, als de tarieven omhoog gingen. Bij dit ongeval raakten vier kinderen en de chauffeur gewond.

Afbeelding: Flickr account emples

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020