Excite

Overschrijven kenteken: hoe werkt dat?

Als je een tweedehands auto doorverkoopt aan een particulier, is overschrijven van het kenteken erg belangrijk. Pas als de overschrijving is afgerond, ben je niet meer aansprakelijk voor de verplichtingen die samengaan met het bezit van een auto zoals motorrijtuigenbelasting, verzekering en APK. Ook eventuele boetes zijn pas vanaf het moment van overschrijving niet meer voor jou.

Bij koop een kenteken overschrijven

Je kunt een kenteken op je naam laten zetten bij het postkantoor. Neem daarvoor je legitimatie mee in de vorm van een geldig rijbewijs, deel IB kentekenbewijs en het overschrijvingsbewijs. De overschrijving kan ook bij een door de RWD erkende dealer, als je de nieuwe auto bij een garage koopt. Een erkende dealer is te herkennen aan het groen-wit gestreepte bord. De erkende dealer mag het kenteken overschrijven met de kentekendelen, een ondertekend overschrijvingsformulier en je legitimatiebewijs.

Verkoop van je auto

Zoals gezegd, is het erg belangrijk dat je bij de verkoop van je oude auto alle papieren goed regelt. Dit met het oog op misbruik. Ga hiervoor naar het postkantoor, samen met de koper. De koper moet zelf de kentekenoverschrijving regelen. Daarvoor is nodig een geldige legitimatiebewijs, een Tenaamstellingsbewijs, het Overschrijvingsbewijs en een uittreksel van de gemeentelijke basisadministratie. De koper van jouw oude auto krijgt bij het overschrijven van het kenteken een officieel vrijwaringsbewijs. Deze is voor de verkoper bedoeld. Dit vrijwaringsbewijs is het enige bewijsstuk dat je niet langer verantwoordelijk bent voor de auto: ga dus nooit akkoord met een ander bewijs. Je krijgt een wit vrijwaringsbewijs bij overschrijving op het postkantoor of een groen bewijs van RDW erkende garages en slopers.

Verkoop aan een dealer of garage

Omdat het belangrijk is dat je in het bezit raakt van het officiële vrijwaringsbewijs, is het belangrijk dat je naar een erkend RWD autobedrijf toegaat. Voor het overschrijven van het kenteken heeft het bedrijf je volledige kentekenbewijs nodig: Voertuigbewijs, Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs. Dit alles begeleid door een geldig legitimatiebewijs. Als je delen mist, moet je eerst een vervangend kentekenbewijs aanvragen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020