Excite

Overheid VS vernietigde veiligste auto’s ooit

Auto’s worden steeds veiliger, maar de top van veiligheid blijkt 35 jaar geleden al bereikt te zijn. Toen bouwde de Amerikaanse overheid namelijk een vloot met auto’s die veiliger waren dan welk voertuig dan ook. Tien jaar later werden ze door diezelfde overheid vernietigd. Met uitzondering van twee exemplaren.

In 1966 werkte het toen nieuw opgerichte Department of Transportation aan een reeks nieuwe, experimentele voertuigen. Ze waren bedoeld om veiligheidsmaatregelen te testen. De bevindingen van de experimenten werden met dertien andere landen gedeeld. De ontwerpen mochten gebouwd worden door drie autofabrikanten, waaronder General Motors.

Het resultaat was indrukwekkend: enorme sedans die meer dan 2500 kilo per stuk wogen. Ze konden van alles: ze waren niet alleen veilig in het verkeer, maar hadden ook periscopen op het dak, enorme bumpers en het General Motors model had zelfs nog een speciale achterstoel, die kon voorkomen dat passagiers achterin tijdens een crash ernstig gewond raakten.

Helemaal tevreden was de overheid niet met de oplossingen die de autofabrikanten aandroegen en er werd een nieuwe opdracht uitgeschreven, dit keer mochten Calspan en Minicars een poging wagen. Minicars kwam met een bijzondere wagen, die compact was, zuinig én voorzien was van allerlei technische snufjes. Het enthousiasme was groot, maar bekoelde een paar jaar later, waarna de auto’s in een garage bleven staan. In de jaren ’90 werden de wagens vernietigd. Met uitzondering van twee exemplaren, eentje die bijna af was en eentje zonder motor. Die blijken nog steeds uitzonderlijk goed te scoren in tests, soms zelfs beter dan moderne auto’s. Mocht de Amerikaanse overheid toch weer de autohandel in gaan, dan zijn er ongetwijfeld veel fabrikanten die eens graag een kijkje in de keuken komen nemen.

Afbeelding: Flickr account warrenski

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020