Excite

Ongeduldig GM denkt aan verkoop Opel

De Amerikaanse autofabrikant General Motors zou wederom overwegen om Opel te verkopen. Diverse Chinese merken en Volkswagen zijn inmiddels in de markt om Opel over te nemen, zo weet het Duitse opinieblad Der Spiegel.

Naast Opel zou General Motors (GM) ook het Engelse zustermerk Vauxhall van de hand willen doen. Met name Opel is de laatste jaren zeer verliesgevend en lijkt zijn functie binnen General Motors te hebben verloren. "Zuinige motoren en modellen kan GM ook betrekken bij de Koreaanse dochter Daewoo," zo schrijft Der Spiegel.

GM-topman Dan Akerson zegt in een reactie 'ongeduldig' te zijn over de tegenvallende prestaties van Opel, het enige verliesgevende onderdeel van GM. Inmiddels zouden diverse Chinese partijen zich hebben gemeld om Opel van de Amerikanen over te nemen. Ook Volkswagen zou interesse hebben. Een overname door dit concern zou deel uitmaken van een bredere strategie om de Chinese merken de toegang tot de Europese automarkt te versperren.

Opel verwijst de geruchten over een aanstaande verkoop naar het rijk der fabelen. "Zuivere speculatie," zo laat topman Karl-Friedrich Starcke aan Duitse media weten. De Nederlandse tak van Opel sluit zich bij deze woorden aan, zo weet Autoweek.

General Motors overwoog twee jaar geleden eveneens om Opel te verkopen. Destijds hadden het Italiaanse Fiat, de Duitse regering, Volkswagen en het Oostenrijks-Canadese autobedrijf Magna interesse om het merk in te lijven. De onderhandelaars van Magna dachten Opel zelfs binnen te hebben, maar GM trok op het allerlaatste moment de stekker uit de onderhandelingen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021