Excite

Nooit meer in de file

Autorijden in 2050 zal totaal anders zijn dan nu. Volgens de directeur van autobedrijf Ford zullen er tegen die tijd misschien wel drie miljard auto’s zijn, bijna vier keer zoveel als nu. En als autofabrikanten niet snel met nieuwe technieken komen, betekent dat we tegen die tijd langer in de file zullen staan dan daadwerkelijk zullen rijden.

Dat zei Bill Ford Jr. op een TED conferentie die deze week in Californië werd gehouden. Volgens Ford zou de toenemende drukte op de weg zorgen voor ‘een daling van de economische groei en onze mogelijkheden om voedsel en zorg aan te bieden. Onze kwaliteit van leven zal flink worden aangetast.’

Maar volgens Ford kan het ook anders. Hij ziet een toekomst voor zich waarin alle auto’s met elkaar verbonden zijn en met elkaar praten. Hierdoor kan er bijvoorbeeld al een parkeerplaats bij je werk voor je worden gereserveerd en kan je auto ervoor kiezen om een andere route te nemen als voertuigen verderop melden dat er een file staat.

De vraag is of wij straks nog nodig gaan zijn als bestuurder of dat de auto het allemaal zelf uitzoekt. In het laatste geval komen we waarschijnlijk heerlijk uitgerust op onze bestemming aan. Maar een ritje voor de lol zal er dan niet meer inzitten.

Afbeelding: TED

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021