Excite

Nissan Leaf Europees Auto van het Jaar

Joepie! De elektrische Nissan Leaf is uitgeroepen tot Europese Auto van het Jaar. Misschien geen goed nieuws voor de ware petrolhead, maar wel een goed teken voor de toekomst van de auto en, misschien nog belangrijker, het milieu.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de verkiezingen dat een elektrische auto de eerste plaats weet te bereiken. In 2005 nog wist de Toyota Prius deze award te pakken, maar dat is een hybride auto die slechts gebruik maakt van een elektrische hulpmotor.

Het was wel een zwaar bevochten zege voor de Leaf. Van de 56 juryleden, redactieleden van verschillende autobladen, zetten maar liefst twaalf de Leaf op de laatste plaats. Vooral de wat gepassioneerde landen zoals Spanje en Italië hebben weinig op met de Leaf.

Gelukkig voor het pittige Jappanertje kreeg het in totaal maar liefst twintig eerste plekken, wat dus genoeg was om de overall winnaar te zijn.

De Leaf kreeg 257 punten en stond daarmee zeker niet eenzaam aan kop. Zo kreeg de nummer twee, de Alfa Romeo Giulieta 248 punten en was de Opel Meriva met 244 punten zeker van een derde plaats.

De verkiezingen worden al sinds 1964 gehouden. De eerste winnaar was destijds de Rover 2000.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Tom Raftery

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021