Excite

Nissan Leaf Auto van het Jaar

De Nissan Leaf is uitverkozen tot Europese Auto van het Jaar. De jury, bestaande uit autojournalisten, koos voor de Leaf omdat dit olijke wagentje volledig wordt aangedreven door een elektromotor. In 2005 werd de hybride Toyota Prius verkozen, ook al een auto met een afwijkende aandrijving. Het lijkt erop dat zuinige en milieuvriendelijke auto’s ook onder de kenners steeds populairder worden.

De Nissan Leaf heeft een groene naam, die staat voor Leading Environmentally Friendly Affordable Family Car. Het is een vijfdeurs hatchback die vanaf december in Europa te verkrijgen zal zijn.

Nissan zegt dat de Leaf een leuke auto is om mee te rijden, en met een vermogen van 120PK lijkt dat ook best mogelijk. Jammer genoeg heeft het vehikel een topsnelheid van 140 km/u, terwijl de actieradius slechts 160 kilometer is. Door de speciale lithium-ion batterijen lijkt dit probleem echter niet onoverkomelijk: Binnen een half uur kan je ze tot 80 procent opladen.

Ook niet verkeerd is een sprintje naar de honderd in iets meer dan 7 seconden, waardoor de guitige stadsauto plotseling kan wedijveren met een Golf GTI.

In Nederland zal de Leaf vanaf december te koop zijn voor €32.839. Wegenbelasting hoeft voor de Leaf niet betaald te worden, wat de eigenaar zo’n €5,324 kan besparen over een periode van vier jaar. Ook op brandstof kan flink worden bespaard, aldus Nissan.

Afbeelding: onbekend

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020