Excite

Nieuwe brandstof E10 schadelijk voor oudere auto's

Reizigers die Frankrijk deze zomer doorkruisen moeten dit jaar extra opletten als ze benzine willen tanken: loodvrij 95 is vervangen door E10 maar sommige auto's kunnen schade van deze nieuwe brandstof ondervinden. Oudere auto's kunnen problemen krijgen met de leidingen en in bepaalde gevallen zelfs hun motor om zeep helpen.

De naam E10 is afgeleid van '10% ethanol'. In gewone benzine wordt dus 1/10 ethanol gemengd, wat beter is voor het milieu. Ethanol is een zogenaamde 'biobrandstof'. In andere landen werd het percentage ethanol beperkt tot 5,75 omdat het effect op oudere motoren te groot was. Bent u in Frankrijk en wil u problemen voorkomen, tank dan Euro 98. Dat komt iets duurder uit maar op deze manier loopt u geen risico.

De Franse regering is op de hoogte van het risico en heeft een website gemaakt waarop u kan controleren of uw voertuig met de brandstof E10 overweg kan. Typisch is dat de site enkel in het Frans te raadplegen is. Als u naar beneden scrollt, kiest u bij 'type de véhicule' voor 'véhicules légers et camionettes' als u met de auto rijdt. Vervolgens kiest u merk en model en in sommige gevallen de datum dat de wagen in omloop is gebracht. Het resultaat verschijnt meteen onderaan in beeld in het groen of in het rood.

Afbeelding: FlickrCC

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020